Foto's op Instagram Florence  

De natuur fotograferen

De natuur leent zich uitstekend voor de mooiste kiekjes. Daarbij maakt het niet uit of het nu om flora of fauna fotografie gaat, of wellicht zelfs bepaalde natuurverschijnselen. Toch is het niet altijd even gemakkelijk om mooie plaatjes te schieten in de natuur. Dieren die niet gewillig poseren waardoor het lastig is om de juiste timing te vinden of een lichtval die niet meewerkt.

Het ‘golden hour’

Nu zijn er voor het licht tijdens het fotograferen nog wel trucjes te bedenken. Soms kunnen ook bepaalde attributen helpen. Een andere tip is om eens natuurfoto’s te maken tijden het ‘golden hour’. Dit is namelijk het perfecte tijdstip om schitterende foto’s te maken. Tijdens dat gouden uurtje krijgen de foto’s namelijk vaak net even dat speciale effect mee.

Kies de stille momenten

Als je mooie natuurfoto’s wilt maken kun je het beste vroeg op de dag gaan of juist aan het einde van de dag. In de middag is het licht een stuk harder en het kan ook wat drukker zijn op de plek waar je wilt fotograferen. Tenzij je een foto wilt maken waar juist mensen op staan, wil je normaal gesproken op een natuurfoto geen mensen hebben die het fraaie beeld verstoren. Kijk maar eens op al deze bijzondere posters van de natuur, meestal staan daar geen mensen op. Als je dus aan het eind van de middag gaat, is het meestal wat stiller en krijgen je foto’s door de ondergaande zon vaak ook nog eens een schitterende gouden gloed als je er op het juiste moment bent. Dat is ook de reden waarom ze het over een gouden uurtje hebben.

Wees goed voorbereid

De benaming ‘golden hour’ klopt niet helemaal, want jammer genoeg duurt dat gouden uurtje maar een paar minuten. Zorg dus dat je alles klaar hebt staan als je van een bepaalde plek een foto wilt maken. Zet je camera bijvoorbeeld op een statief en stel alvast de kleurtemperatuur in. Je kunt eventueel ook nog kiezen voor een hogere Kelvin-waarde om de foto nog meer tot zijn recht te laten komen. De belichting mag niet te licht en niet te donker zijn en het beste is om met de laagste ISO-waarde te fotograferen. In dat geval moet je zeker een statief gebruiken.

Het blauwe uurtje

Er zijn speciale apps voor de tijden dat de zon opkomt en onder gaat, maar je kunt het natuurlijk ook op het internet opzoeken. Zorg in ieder geval dat je op tijd bent. Heb je het gouden uurtje toch net niet gehaald? Probeer dan eens het ‘blauwe uurtje’ mee te pakken. Ook dit duurt niet zo lang, maar tijdens het moment dat de lucht blauw oplicht kun je namelijk ook hele mooie foto’s maken. Je moet hier wel andere instellingen op je camera voor gebruiken. Na dit blauwe uurtje wordt het namelijk heel snel donker.