Foto's op Instagram Florence  

Reflecterende oppervlakken

Om een mooie foto te maken moet je op veel dingen letten. De lichtinval, bewegende objecten, niet te ver weg en niet te dichtbij, allemaal zaken waar je rekening mee moet houden. Een ander ding waar je rekening mee moet houden zijn reflecterende oppervlakken. Iedereen heeft het weleens meegemaakt: een foto die op het eerste gezicht mooi lijkt, maar ineens kom je erachter dat je jezelf op de foto in een weerspiegeling terugziet.

Speciale of storende effecten

Spiegelende oppervlakken kunnen in sommige gevallen voor waardevolle speciale effecten zorgen. Dat mooie gebouw of bijvoorbeeld de Euromast die weerspiegelt in het water dat ziet er vaak schitterend uit. Jezelf terugzien in de spiegelende lak van een auto is meestal wat minder mooi. Het hoeft namelijk niet altijd een spiegel te zijn om voor een weerspiegelend effect te zorgen. Het kan ook water, lak, metaal, glas of een ander weerkaatsend oppervlak zijn. Met een echte spiegel is het natuurlijk helemaal lastig: kijk maar eens naar de grappige plaatjes van mensen die proberen hun spiegel te verkopen.

Weerspiegeling als speciaal effect

Toch zijn er wel mogelijkheden om dit soort storende effecten te voorkomen. en soms kunnen juist die foto’s met bijvoorbeeld de mooie spiegels van https://www.bga.nl/ juist voor hele aantrekkelijke effecten zorgen. Je moet alleen even weten hoe je er mee om moet gaan. Wil je bijvoorbeeld een hele bijzondere selfie maken, dan kun je ervoor kiezen om meerdere spiegels in een ruimte te plaatsen. Je krijgt dan het Droste-effect, een beeldeffect dat oneindig doorgaat. Door de weerspiegeling in de verschillende spiegels blijft het beeld zich herhalen. Het is even zoeken naar de juiste opstelling, maar het uiteindelijke effect is het zeker waard. Bezoek ook eens het Depot in Rotterdam, hier vind je een en al weerspiegeling.

Weerspiegeling als storend effect

Wil je de spiegeling juist wegnemen, dan kun je gebruik maken van een polarisatiefilter. Door het polarisatiefilter wordt er alleen licht uit een bepaalde richting doorgelaten, de rest van het licht wordt geblokkeerd. Soms werkt een dergelijke filter niet omdat het licht wordt teruggekaatst. Het licht van flitsers moet bijvoorbeeld gebounced worden of er moeten externe flitsers worden gebruikt.

Licht is belangrijk

Het handigste is om een grote lichtbron te gebruiken en die op een plek te zetten tegenovergesteld aan de camera. Je kunt voor diffuus licht zorgen door dit licht bijvoorbeeld op een wit bord van karton of papier te laten schijnen. Kantel het bord, zoek je de juiste afstand totdat je helemaal tevreden bent. Een andere optie is het camerastandpunt aanpassen. Er zijn fotografen die de camera in een witte fotobox plaatsen of tussen witte doeken. Ook worden de reflecterende oppervlakken weleens ingespoten met haarlak of vaseline, maar niet ieder oppervlak is hiertegen bestand.