Foto's op Instagram Florence  

De schoonheid van eenvoud

Eenvoud kan een enorme schoonheid uitstralen, net zoals bij zwart-wit fotografie. Ook al ontbreekt het in de zwart-wit foto aan een fraai kleurenpalet, dergelijke foto’s hebben vaak toch een enorme aantrekkingskracht op mensen. Dit soort foto’s stralen ook altijd iets bijzonders uit. Toch komt er wel wat bij kijken om een mooie zwart-wit foto te maken en daarom hebben we wat tips voor het maken van mooie zwart-wit foto’s.

Eerst in kleur

Het is soms zelfs verstandiger om de foto in eerste instantie gewoon in kleur te maken. Als je de camera al gelijk op zwart-wit instelt, dan wordt er voor een standaard zwart-wit omzetting gekozen. Je kunt dat beter zelf achteraf doen, dan kun je nog bepalen hoe licht of hoe donker de foto moet worden.

In de RAW-modus

Als je de bestanden in RAW opslaat, kun je wel voor de zwart-wit instelling kiezen. Je krijgt namelijk de foto dan eerst in zwart-wit te zien in een RAW-bestand. Zodra je dit RAW bestand opent op je computer zie je wel alle kleuren en kun je alles nog aanpassen en ook omzetten naar zwart-wit. Het voordeel hiervan is dat je wel alvast een idee krijgt hoe de foto er in zwart-wit uit komt te zien, maar je kunt op de computer alsnog bepalen hoe licht of donker de afbeelding moet worden.

Spelen met licht

Met zwart-wit foto’s kun je namelijk ook nog spelen met het licht. Moet het echt een mooi contrast geven zoals die mooie wereldkaart zwart wit die een echte eyecatcher aan de muur is? Of wil je meer grijstinten in de foto zien? Niet bij alle foto’s zijn harde contrasten even mooi, maar de wereldkaart is een goed voorbeeld om te laten zien hoe mooi het bij een zwart-wit foto kan zijn. Voor harde contrasten kun je bij een zwart-wit foto ook prima midden op de dag fotograferen, in tegenstelling tot kleurenfoto’s. Maar ook de grauwe regenachtige dagen kunnen voor schitterende foto’s zorgen. Alles lijkt dan al grijs, wat perfect is voor zwart-wit fotografie. Soms moet je bij de nabewerking zelf nog wel wat extra contrast toevoegen.

Een speciaal effect

Een zwart-wit poster aan de muur is een stijlvolle aanvulling voor de ruimte en geeft de ruimte een bijzondere uitstraling. Bijvoorbeeld een minimalistische illustratie in zwart-wit of juist een foto die je in kleur verwacht, maar door de zwart-wit uitvoering iets mysterieus krijgt. Sommige mensen kiezen voor een hele monochrome fotowand of brengen juist een accent aan door er één afbeelding met kleur tussen te hangen. Ook dat zorgt weer voor een bijzonder effect.