Hobbyfotografie isabella  

Welke lens heb ik nodig?

Het hebben van verschillende lenzen voor je camera zorgt ervoor dat je vanuit verschillende camerastandpunten kunt fotograferen. In dit artikel lichten we uit welke cameralenzen voor welke hoeken geschikt zijn.

Groothoeklens (kleiner dan 28mm)

Een groothoeklens zorgt ervoor dat er heel veel op één foto past. Het geeft bijna hetzelfde effect als een panoramafoto, alleen blijft het formaat hetzelfde bij gebruik van een groothoeklens. Deze lens wordt vaak gebruikt door makelaars om een interieur volledig op de foto te zetten of door landschapsfotografen om zoveel mogelijk beeld te vangen.

Rapportagelens (28mm tot 100mm)

Een rapportagelens is een standaardlens waarmee je bijna altijd uit de voeten kunt. Zo kun je met deze lens zowel landschappen als portretten fotograferen. Voor beginnend fotografen is deze lens dus een uitkomst, gezien het een erg universeel te gebruiken lens is.

Telelens (groter dan 100mm)

Voor natuur- en sportliefhebbers zijn telelenzen een uitkomst. Deze lens zorgt er namelijk voor dat je voorwerpen op verre afstand haarscherp kunt vastleggen. Zo kun je van veraf toch bijzondere dieren of sporters op de foto vastleggen. Let er wel op dat deze lens een erg grootste soort cameralens is die bovendien behoorlijk wat weegt!